18/09/2024

Prihlás sa na kurz podnikania v udržateľnom turizme

Prihlás sa na kurz podnikania v udržateľnom turizme

Aj ty si občas povieš, že máš chuť skúsiť podnikať? Vnímaš krásu slovenského vidieka a rozmýšľaš ako ju ochrániť a zároveň využiť v prospech miestnych komunít? Nevieš kde začať? Alebo váhaš?

Cestovný ruch je jedným z najrýchlejšie rastúcich odvetví v ekonomike a počet ľudí, ktorí využívajú služby v cestovnom ruchu neustále narastá. Slovensko navonok deklaruje záujem o podporu turizmu a služieb v cestovnom ruchu, na druhej strane tu však veľmi chýba vzdelávanie v oblastiach prírodného turizmu, pre ktoré má Slovensko najlepšie predpoklady. Chýbajú tu tvorivé a citlivé príklady využitia prírodného a kultúrneho potenciálu udržateľným spôsobom. Svetom hýbu trendy, ktoré odrážajú „ducha doby“: citlivosť voči klimatickým zmenám a ich príčinám a dôsledkom, snaha porozumieť divokej prírode a jej hodnotám, vyhľadávanie hlbokých zážitkov v prírode, zodpovednosť voči miestnym komunitám a ich zapojenie, atď. Pojmy ako „pomalé cestovanie“, „ekoturizmus“, alebo „glamping“ sú u nás ešte stále málo známe. A práve preto je náš kurz zameraný na tieto oblasti a témy. 

Buďte aj vy priekopníkmi nových, prírode priateľských trendov v cestovaní. Tešíme sa na Vás!

V súčasnosti pripravujeme online ako aj prezenčný kurz pre záujemcov o podnikanie v oblasti udržateľného turizmu.

Online kurz „Ako začať podnikať v oblasti udržateľného turizmu“ zložený z desiatich 3 h lekcií sa uskutoční v priebehu októbra a prihlásiť sa naň môžete tu: https://forms.gle/FddoHg2L5JzvEgDx5

Lekcie budú prebiehať od 5.11.2024 do 5.12.2024 vždy v utorok a vo štvrtok od 09:00 – 12:00 cez Microsoft Teams. 

Obsah online kurzu: 

1. Čo je trvalo udržateľný cestovný ruch a prečo je dôležitý.
2. Environmentálne a sociálne aspekty trvalo udržateľného cestovného ruchu.
3. Úvod do udržateľného turizmu v mikro podnikoch a malých podnikoch.
4. Manažment mikro podnikania a malého podnikania v trvalo udržateľnom cestovnom ruchu.
5. Marketing mikro podnikov a malých podnikov v udržateľnom cestovnom ruchu.
6. Hodnotové reťazce v trvalo udržateľnom cestovnom ruchu.
7. Podnikateľský plán pre mikro a malý podnik.
8. Kde získať financie na svoj podnikateľský nápad v trvalo udržateľnom cestovnom ruchu: Európske fondy, bankové úvery, súkromní investori.
9. Dôležitosť vášho mikro a malého tímu – ako identifikovať svoje silné a slabé stránky, kde získať chýbajúce kompetencie.
10. Líderské schopnosti pre trvalo udržateľný cestovný ruch a digitálne zručnosti. Prezenčný kurz sa uskutoční v priebehu novembra a decembra pri Košiciach a prihlasovanie bude spustené v októbri.  

Prezenčný kurz „Ako začať podnikať alebo realizovať projekty, aktivity v oblasti udržateľného turizmu“ prebehne počas 5 dní a uskutoční sa blízko pri Košiciach od 20.11. do 24.11.2024 v priestoroch o. z. SOSNA, Okružná 413/17, Družstevná pri Hornáde. Prihlásiť sa naň môžete tu: https://forms.gle/ogB883cmYyLkNL1y5

Obsah prezenčného kurzu: 

streda 20.11. – piatok 22.11.: teória vymenovaná v online kurze doplnená praktickými cvičeniami 

sobota 23.11.: praktické ukážky – exkurzia na ekofarme AFRA (https://www.afrabio.sk/) pri Levoči a u Michala Smetanku v Brutovciach, ktorý nám porozpráva o podpore kultúrneho dedičstva

nedeľa 24.11.: workshopy, záverečný test a diskusia

Súčasťou kurzov sú aj študijné a metodické materiály:

Kurzy realizujeme bezplatne v rámci projektu Green4SustainableTourism (G4ST), č. 2023-1-SK01-KA210-ADU-000159892, ktorý je financovaný z programu Erasmus+. Hlavným cieľom projektu je poskytnúť príležitosti na rast a zamestnateľnosť cca 30 dospelým z vidieckych oblastí Slovenska so zameraním na najmenej rozvinuté okresy prostredníctvom budovania ich ekologických a podnikateľských zručností v oblasti udržateľného cestovného ruchu a prispieť tak aj k ochrane životného prostredia.

Preto sú jadrom kurzov realizovaných v rámci projektu, okrem silného dôrazu na inkluzívnosť a zameranie sa na zvýšenie (seba)zamestnateľnosti, nasledovné skutočnosti:

  • uprednostňovanie ochrany prírodného a kultúrneho dedičstva oblasti;
  • prispievanie k udržateľnému rozvoju prostredníctvom riešenia všetkých aspektov jeho environmentálneho, sociálneho a hospodárskeho vplyvu;
  • zapojenie všetkých zainteresovaných strán, ktorých sa udržateľný cestovný ruch týka;
  • efektívne plánovanie udržateľného cestovného ruchu.

Projekt Green4SustainableTourism je financovaný z programu ERASMUS+ a informácie o ňom nájdete aj na európskej vzdelávacej platforme EPALE: Green4SustainableTourism – Methodology, Handbook & Workbook | EPALE (europa.eu)